O nama

O nama

2. Dani hrvatske male brodogradnje 2010.

Predstavljeno 60 hrvatskih plovila za svačiji džep

Iako je iza njih vjerojatno najteža godine u posljednjih nekoliko desetljeća u kojoj su sporne “trošarine” prijetile potpunom  gašenju ove važne gospodarske grane, hrvatski mali brodograditelji su se ponovno, u velikom okupili na 2. Danima hrvatske male brodogradnje koji su se održali od 29. travnja do 02. svibnja u marini Lav hotela Le Meridien Lav u Podstrani.
Porast izloženih brojeva od čak 40% u odnosu na 2009, dokazuje kako hrvatski mali brodograditelji mogu biti važan kotač u promociji poslovnog optimizma kao nužnom načinu razmišljanja u ovim turbulentnim vremenima.  Predstavilo se ukupno 60 plovila iz cijele hrvatske. Najbrojniji su proizvođači iz Dalmacije i to njih 16, slijedi Zagreb i okolica sa 15 proizvođača te Istra i Kvarner koju je predstavljalo 6 proizvođača.
Kako bi se posjetiteljima dala mogućnost da se i sami uvjere u kvalitetu plovila koja bi im po svojim cijenama i plovnim karakteristikama  mogla biti prihvatljiva ponovno su omogućene probne vožnje svih plovila u moru, a ulaz na sve dijelove manifestacije i ovaj je put bio besplatan.

Ovogodišnja novost je uključivanje Hrvatske poštanske banke koja se odlučila i vrlo konkretnim proizvodima poduprijeti malu brodogradnju. Radi se o kreditnim linijama za kupnju izloženih domaćih plovila, a ponuda vrijedi i nakon završetka manifestacije.

Osim plovila, posjetitelji su, na  inicijativu udruge Kaštelanski crljenak mogli posjetiti i autentičnu prodajno-degustacijska izložba na kojoj su sudjelovali brojni gastro – eno proizvođači autohtonih proizvoda s područja splitsko dalmatinske županije.

Važno je pridodati kako je ove godine, uz Udrugu malih brodograditelja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori koja kontinuirano surađuje s organizatorima,  potporu projektu dao i Klaster male brodogradnje.

Od ove godine dogovorena je i trajnija partnerska suradnja Dana hrvatske male brodogradnje s Adriatic Boat Show-om u Šibeniku koji se svake godine, u organizaciji tvrtke NCP održava početkom jeseni.