O nama

O nama

3. Dani hrvatske male brodogradnje 2011.

Nastavljajući pozitivan trend izlaganja proizvoda domaći malih škverova, te predstavljajući inovativna i moderna plovila 3 izdanje Dana hrvatske male brodogradnje obilježilo je izlaganje više od 70 izlagača iz čitave R.Hrvatske.

Službeno otvoreni od strane državnog tajnika za more – gdin. Mario Babić, Dani hrvatske male brodogradnje 2011, bili su pravi susret s domaćeg kupca s najboljim što hrvatska mala brodogradnja može ponuditi.

Tko je želio malo plovilo, bilo za obilazak plaža, bilo pomoćni čamac, mogao je birati između stakloplastičnih brodica, ali i sve popularnijih gumenjaka. Male gumenjake toga profila moglo se odabrati među izlošcima koje je predstavila Bura. Moglo se tamo vidjeti i pronaći i većih modela, i novosti kao što su modeli Bura 3,7, te Bura 5,6. Osim poznatog Maestrala 745, novost sajma bio je izloženi model Maestral 490, Barracuda 590, te radni gumenjak RIS 590, kao i gumenjak za prijevoz putnika. Nakon gumenjaka sljedeća kategorija bile su pasare i manje obiteljske brodice. One su činile zapravo osnovu izloženog.

Među poznatim modelima našla su se i neka nova imena. Tako je Venzor predstavio novu pasaru s kabinom VEN 590 Zora, Škver Kuštera brodicu Kuster 550 Cabin, dok je Sykora svoj postojeći model Arta Vela preradio u pludeplasmansko plovilo. Od ostalih manjih proizvođača samo ćemo spomenuti prisutne. Bili su tamo i Reful, MHI Dumi, Naval 19, Arba 500, , Šport Mare, te Grašo.
Ovaj niz manjih brodica nastavit ćemo s radnim brodicama. Osim radne verzije Šibenika 800 koji je sasvim sigurno bio i najopremljeniji radni brod, na sajmu su izložena i dva potpuno nova broda. Riječ je o aluminijskom fishermanu Salona Var dugom 23 stope, i namjenskom radnom brodu Colnago 30, kojega pogone dvije Honde od po 150 KS.

Imalo se što pogledati i među većim i opremljenijim plovilima, koja su se osim toga mogla čak i isprobati u plovidbi. Tako su se u tom društvu našli Mirakul 30, Marušićeva Pilotina 950 i Damorove brodice, ali i Adriana 36, pa čak i Monachus. Među ovom višom kategorijom opremljenosti, ali i cijene isticala se jedina izložena jedrilica – Salona 34. Među proizvođačima plovila izlagali su i izlagači nautičke opreme i motora. Mogli su se vidjeti SCAM i Perkovićevi brodski motori i kopče, te motori Honda, kao i zamjetna ponuda opreme za plovila tvrtke Wasi i Unimar, te Hrvatske udruge nautičkih trgovina.